Nytt projekt för att främja psykisk hälsa

Publicerad: 2024-05-28
Nyhet
Ibland mår vi skit. Ibland mår vi bra. Under våren startade vi ett pilotprojekt som ger ungdomar verktyg för att stärka sin mentala hälsa.

Skit/Bra är ett pilotprojekt framtaget av fem idrottsklubbar, Örebrokompaniet och RF SISU Örebro län. Syftet med projektet är att främja ungdomars välmående och psykiska hälsa och lyfta samtalsämnet i samhället i stort. Vi vill uppmuntra ungdomarna utifrån sina egna förutsättningar att verka som föredömen, ambassadörer och coacher inom sina egna nätverk.

Nu vill vi ta nästa steg och bakom projektet står förutom Örebro Hockey även Örebro Volley, ÖSK Fotboll, KIF Örebro samt Black Knights. Tillsammans vill vi att ungdomar, med stöd i projektet, ska hitta och visa vägen till hur de vill hantera ämnet utifrån sin egen förmåga. Utgångsläget i varje steg är deltagarnas förmåga, behov och vilja till utveckling.

– Först och främst är vi väldigt stolta över det här projektet som vi hoppas ska kunna stärka ungdomar. För oss har det varit jätteviktigt att få med våra elitklubbar i Örebro på den här resan. När det kommer till elitidrott handlar mycket om prestation och att vi tillsammans med alla elitklubbar kan ge våra ungdomar en hälsosam syn på sin prestation och sitt mående känns helt rätt i tiden. Här och nu vill vi få projektet att växa ytterligare och vi hoppas kunna fånga upp så många ungdomar som möjligt, säger Malin Lake som är en av initiativtagarna till projektet.

– För oss på Örebro Hockey är det en självklarhet att vara en del av detta viktiga projekt. Jag tror att vi alla kan känna igen sig i att man identifierar sig i sin egen prestation. Att vi nu tillsammans med övriga elitklubbar kan vara med och driva samt utveckla projektet känns rätt i hjärtan. För vår verksamhet är förhoppningen att kunna förebygga och stärka våra ungdomars mentala hälsa både på kort och lång sikt, säger Clara Olofsson på Örebro Hockey.

Klicka här för att läsa mer om projektet.

Som en del i projektet har vi även fått tillgång till en återhämtningsfotölj. Promas Recovery Edition är en unik svensk innovation, framtagen i nära samarbete med forskarna Lars-Eric Uneståhl och Kerstin Uvnäs Moberg. Samtliga mentala träningsprogram i återhämtningsfåtöljen är utformade så att du kan komma ned i varv och samla energi så att det räcker hela dagen – på bara 15 minuter. Kombinationen av mental träning och avslappnande massage ger användaren en så kallad aktiv vila. Det är då man bränner minst energi och gör en effektiv återhämtning.

Klicka här för att läsa mer om återhämtningsfotöljen.

Press & Kommunikationsansvarig Ludwig Andersson