SHL Pride week 2024 - #ENAVOSS

Publicerad: 2024-01-03
Nyhet
Under vecka sju är det dags för den fjärde upplagan av SHL Pride Week. SHL ska vara en plats där alla ska känna sig välkomna och där vi inte ska tappa någon människas intresse för idrotten och gemenskapen längs vägen. Du är #enavoss - tillsammans bygger vi vidare på det under SHL Pride Week 2024.

Ett fokusområde för SHL är att vara inkluderande och att ishockeyn ska vara en plats för alla. Vi ska inte tappa någon människas intresse för idrotten och gemenskapen längs vägen, och här är klubbarna och spelarna bra ambassadörer. 

– Ishockey är en stor sport i Sverige och Göteborg som verkligen är och ska vara till för alla. Inom våra väggar ska alla må bra och ha en naturlig plats. Är det inte självklart så får vi visa att det är självklart, menar Christian Folin, ambassadör för Frölunda.

Under vecka sju 2024 är det dags för den fjärde upplagan av SHL Pride Week. 

– För mig är det viktigt att SHL är öppet och inkluderande för alla, både på och utanför isen, säger Roger Ekström, ordförande SHL. 

Idrotten har en styrka i att ena människor oavsett bakgrund och förutsättningar. Genom att våra ambassadörer och klubbar tar ställning i hbtqi-frågor vill vi visa att SHL välkomnar alla. Oavsett vem du är och vem du älskar – du är en av oss.

Simon Önerud är ambassadör för HV71:

– Det är viktigt att vi som förebilder inom idrotten står upp för inkludering och jämställdhet i samhället och där är En av oss och SHL Pride Week en viktig kanal för att nå ut med det budskapet och även visa på hur man kan få mer kunskap i ämnet.

#enavoss

Upplevelsen kan vara olika för olika personer och vi måste våga prata om olikheter. 

– Man får älska vem man vill! Så länge det finns människor som inte accepterar det är Pride viktigt, säger Linus Johansson, Färjestads ambassadör.

SHL vill att alla ska känna sig välkomna men vi är medvetna om att det inte alltid varit just så. Vi kan, genom våra normer och strukturer, ha exkluderat människor längs vägen. Hockeyn gynnas av att attrahera flera och om du hade känt dig välkommen hade du kanske varit #enavoss idag.

– Fler ungdomar börjar spela ishockey. Förra säsongen slog vi publikrekord och vi är på god väg att slå det igen den här säsongen. Det är många som vill vara en av oss genom att vara med på våra matcher, känna gemenskapen och den fantastiska stämningen ute på arenorna. Det glädjer oss något oerhört och vi hoppas att våra SHL Pride Weeks bidrar till det, fortsätter Roger Ekström. 

Om SHL Pride Week

2019 inledde SHL arbetet med att strukturellt arbeta med hbtqi-frågor såväl i den interna verksamheten som externt genom SHL och klubbarnas kanaler.

SHL Pride Week är ett gemensamt initiativ där SHL och de 14 ägarklubbarna arbetar för en än mer inkluderande idrott med målet att alla, oavsett vem man är eller älskar, ska känna sig välkomna att ta del av hockeyns fantastiska värld. Under vecka sju (12-18 februari) spelas SHL Pride Week där arenorna runt om i landet uppmärksammar hbtqi-frågor.

Mellan den 20 och 26 februari 2023 anordnades den tredje upplagan av SHL Pride Week med en massa aktiviteter för att uppmärksamma ämnet. Exempelvis spelade samtliga SHL-klubbar en match med specialdesignade Pride Week-tröjor och efteråt auktionerades en tröja per klubb ut. Totalt fick SHL in 90 378 kronor på dessa tröjor, pengar som skänktes till Regnbågsfonden.  

Press & Kommunikationsansvarig Ludwig Andersson